TYDZIEŃ DYNI W SZKOLE

W naszej szkole zeszły tydzień był pełen kolorów, niezwykłych zapachów i niezapomnianych smaków. Było jesiennie, naturalnie, ekologicznie i bardzo magicznie. Za nami konkursy z nagrodami. Każdy miał prawo wcielić się w rolę Dyni, przebierając się na pomarańczowo. Zaskoczyliście nas swoimi przebraniami, smakami i zapachami swoich wypieków.
Jest to jedno z najzdrowszych jesiennych świąt obchodzonych w naszej szkole. Dynia jest warzywem jak także z botanicznego punktu widzenia owocem. Jest niezwykle wdzięczna i łatwa w uprawie, nawet w przydomowym ogródku warzywnym. W kuchni doskonale sprawdza się zarówno w postaci wytrawnej, jak i deserowej. Możliwości dyni są tak szerokie, że omijanie jej w sezonie na sklepowych półkach jest niewybaczalnym błędem. Ponadto nie należy zapominać, że dynie mogą pięknie ozdobić dom zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
- Dynia to bogactwo składników odżywczych! Witaminy: A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez jak również mnóstwo beta-karotenu.
- Trudno zliczyć, jak wiele odmian dyni możemy znaleźć w sklepach i na straganach
z warzywami w każdym sezonie. Dynie występują także w szerokiej gamie kolorów: pomarańczowym, kremowym, brązowym, zielonym, z cętkami i przebarwieniami (dynia żołędziowa). - Wszystkie dynie są jadalne, nawet te o fantazyjnych kształtach, ale nie wszystkie są równie smaczne. Najbardziej popularne w naszym regionie są dynie: piżmowa, hokkaido, zwyczajna, muszkatołowa (zielona) i makaronowa. Jeśli jednak masz ochotę zrobić puree dla swojego dziecka lub placki, sięgnij po piżmową lub hokkaido. Te dwie dynie mają wszechstronne zastosowanie i są najłatwiejsze w obróbce.
Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 3 im. Armii Krajowej wzorowo przygotowali się do celebrowania Tygodnia Dyni w Szkole. Na lekcjach języka angielskiego poszerzali wiedzę w tym temacie, uczestniczyli w konkursach dyniowych oraz degustowali przysmaki wykonane z dyni.
Patrycja Kasperek