W piątek 2 grudnia 2022 r. spotkałam się z klasą 1a na zajęciach czytelniczo-kulinarnych. Najpierw wysłuchaliśmy wiersza J. Brzechwy „Na straganie”. Potem wykonywaliśmy różne czynności: poznawaliśmy po kształtach owoce i warzywa, zastanawialiśmy się, dlaczego owoce i warzywa są tak ważne dla człowieka, słuchaliśmy i śpiewaliśmy owocowe abecadło- to była część teoretyczna.
W części praktycznej zamieniliśmy się w kucharzy i kucharki, i odbyliśmy kształcącą przygodę kulinarną. Praca nasza była bardzo efektywna, a jakie smakołyki udało nam się wykonać, przekonaliśmy się o tym osobiście. Wykorzystywaliśmy sprzęty kuchenne zakupione w ramach Laboratoriów Przyszłości. Uczyliśmy się obierać, kroić, mieszać, kulturalnie zachowywać przy stole i kulturalnie spożywać posiłki.
Dziękujemy serdecznie rodzicom za przygotowanie dzieci w potrzebne do zajęć produkty.
Mamy nadzieję z panią Moniką Jastrząbek, że dzięki taki zajęciom zachęciłyśmy naszych uczniów do częstszego sięgania po owoce i warzywa, a przy okazji do odwiedzania naszej szkolnej biblioteki.
Agnieszka Markowicz
59-700 Bolesławiec
Ceramiczna 5