Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Prelekcja dotycząca zdrowej żywności

 Prelekcja dotycząca zdrowej żywności

9 grudnia 2022 r. uczniowie klasy 8a, 8b i 8c mieli okazję wysłuchać ciekawej prelekcji pt. „Wybieraj zdrową żywność”, wygłoszonej przez pracownika Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Bolesławcu. Pani prowadząca pogadankę z pełnym zaangażowaniem przekazywała swoją fachową wiedzę na temat ochrony zdrowej i wartościowej żywności, serwowanej w żywieniu zbiorowym.

 

Uczniowie , którzy przygotowują się do kolejnej edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia mieli szansę na poszerzenie swojej wiedzy o przetwórstwie, obróbce, konserwowaniu i prawidłowym przechowywaniu żywności.

 

Prowadząca szkolenie zwróciła też uwagę na choroby zakaźne układu pokarmowego konsumentów, m.in. wirusowe zapalenie wątroby, salmonellozę, włośnicę, glistnicę lub tasiemczycę - spowodowane nieprzestrzeganiem higieny osobistej i nieprzestrzeganiem przepisów sanitarnych podczas przygotowywania posiłków.

 

Dzięki zaproszonemu gościowi uczniowie uświadomili sobie rolę pełnowartościowej, świeżej i ekologicznej żywności w zachowaniu dobrego stanu zdrowia i jakości życia.

                                                                                                                                                          Bożena Oleksiuk- Rokoszna

 

Data dodania: 2022-12-13 20:38:26
Data edycji: 2022-12-13 20:41:01
Ilość wyświetleń: 370

Konkursy

Informacje
Więcej informacji

Kalendarz

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej