Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Prelekcja dotycząca zdrowej żywności

 Prelekcja dotycząca zdrowej żywności

9 grudnia 2022 r. uczniowie klasy 8a, 8b i 8c mieli okazję wysłuchać ciekawej prelekcji pt. „Wybieraj zdrową żywność”, wygłoszonej przez pracownika Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Bolesławcu. Pani prowadząca pogadankę z pełnym zaangażowaniem przekazywała swoją fachową wiedzę na temat ochrony zdrowej i wartościowej żywności, serwowanej w żywieniu zbiorowym.

 

Uczniowie , którzy przygotowują się do kolejnej edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia mieli szansę na poszerzenie swojej wiedzy o przetwórstwie, obróbce, konserwowaniu i prawidłowym przechowywaniu żywności.

 

Prowadząca szkolenie zwróciła też uwagę na choroby zakaźne układu pokarmowego konsumentów, m.in. wirusowe zapalenie wątroby, salmonellozę, włośnicę, glistnicę lub tasiemczycę - spowodowane nieprzestrzeganiem higieny osobistej i nieprzestrzeganiem przepisów sanitarnych podczas przygotowywania posiłków.

 

Dzięki zaproszonemu gościowi uczniowie uświadomili sobie rolę pełnowartościowej, świeżej i ekologicznej żywności w zachowaniu dobrego stanu zdrowia i jakości życia.

                                                                                                                                                          Bożena Oleksiuk- Rokoszna

 

Data dodania: 2022-12-13 20:38:26
Data edycji: 2022-12-13 20:41:01
Ilość wyświetleń: 287

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej