9 grudnia 2022 r. uczniowie klasy 8a, 8b i 8c mieli okazję wysłuchać ciekawej prelekcji pt. „Wybieraj zdrową żywność”, wygłoszonej przez pracownika Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Bolesławcu. Pani prowadząca pogadankę z pełnym zaangażowaniem przekazywała swoją fachową wiedzę na temat ochrony zdrowej i wartościowej żywności, serwowanej w żywieniu zbiorowym.
Uczniowie , którzy przygotowują się do kolejnej edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia mieli szansę na poszerzenie swojej wiedzy o przetwórstwie, obróbce, konserwowaniu i prawidłowym przechowywaniu żywności.
Prowadząca szkolenie zwróciła też uwagę na choroby zakaźne układu pokarmowego konsumentów, m.in. wirusowe zapalenie wątroby, salmonellozę, włośnicę, glistnicę lub tasiemczycę - spowodowane nieprzestrzeganiem higieny osobistej i nieprzestrzeganiem przepisów sanitarnych podczas przygotowywania posiłków.
Dzięki zaproszonemu gościowi uczniowie uświadomili sobie rolę pełnowartościowej, świeżej i ekologicznej żywności w zachowaniu dobrego stanu zdrowia i jakości życia.
Bożena Oleksiuk- Rokoszna
59-700 Bolesławiec
Ceramiczna 5