Przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania jest ważne w każdym okresie życia człowieka. Szczególnie powinny zwracać na to uwagę osoby, których organizm rośnie i rozwija się oraz intensywnie pracuje. Uczniowie z klas I-III do takich należą, dlatego w dniu 15 listopada 2024 r. samodzielnie przygotowywali zdrowe śniadanie. Na stołach królowały pyszne sałatki owocowe wykonane z bananów, jabłek, mandarynek, pomarańczy, kiwi oraz borówek. Do podkreślenia smaku dzieci dodawały jogurty naturalne. Zdrowe i kolorowe były również kanapki, do których wykonania dzieci wykorzystały świeże pieczywo, ser, wędlinę, pomidory, ogórki, rzodkiewki czy sałatę.
Należy pamiętać, że śniadanie to podstawa do tego, żeby dzieci mogły dobrze funkcjonować w szkole, żeby mogły się uczyć, koncentrować, aktywnie skorzystać z tego, co daje im cały dzień. Wszystkim nam zależy, aby dzieci były zdrowe i miały energię do nauki oraz zabawy. Jeśli dziecko dostaje zdrowe śniadanie, wychodzi z domu z zapasem energii przynajmniej na kilka godzin oraz lepiej przyswaja wiedzę, bo przepływ impulsów nerwowych jest szybszy. Warunkiem jest jednak to, by pierwszy posiłek dnia był pełnowartościowy i zbilansowany. Brak śniadania może być powodem bólu głowy, złego samopoczucia, rozdrażnienia, gorszych wyników w nauce.
Dziękujemy rodzicom za przygotowanie składników i wszystkich potrzebnych artykułów kuchennych.
Ewelina Potaśnik
59-700 Bolesławiec
Ceramiczna 5