Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Dzień Dyni

Dzień Dyni

W naszej szkole ostatnie dni października były pełne kolorów, niezwykłych zapachów i niezapomnianych smaków. Było jesiennie, naturalnie, ekologicznie i bardzo magicznie. Za nami konkursy z nagrodami. Każdy miał prawo wcielić się w rolę Dyni, przebierając się na pomarańczowo. Uczniowie zaskoczyli wszystkich swoimi przebraniami i zapachami swoich wypieków.

 

Dzień Dyni to jedno z najzdrowszych jesiennych świąt obchodzonych w naszej szkole. Dynia jest warzywem, jak także z botanicznego punktu widzenia owocem. Jest niezwykle wdzięczna i łatwa w uprawie, nawet w przydomowym ogródku warzywnym. W kuchni doskonale sprawdza się zarówno w postaci wytrawnej, jak i deserowej.

 

Możliwości dyni są tak szerokie, że omijanie jej w sezonie na sklepowych półkach jest niewybaczalnym błędem. Ponadto nie należy zapominać, że dynie mogą pięknie ozdobić dom zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

 

  • Dynia to bogactwo składników odżywczych! Witaminy: A, B1, B2, C, PP i składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas oraz magnez, jak również mnóstwo beta-karotenu.
  • Trudno zliczyć, jak wiele odmian dyni możemy znaleźć w sklepach i na straganach z warzywami w każdym sezonie. Dynie występują także w szerokiej gamie kolorów: pomarańczowym, kremowym, brązowym, zielonym, z cętkami i przebarwieniami (dynia żołędziowa).
  • Wszystkie dynie są jadalne, nawet te o fantazyjnych kształtach, ale nie wszystkie są równie smaczne. Najbardziej popularne w naszym regionie są dynie: piżmowa, hokkaido, zwyczajna, muszkatołowa (zielona) i makaronowa. Jeśli jednak masz ochotę zrobić puree dla swojego dziecka lub placki, sięgnij po piżmową lub hokkaido. Te dwie dynie mają wszechstronne zastosowanie i są najłatwiejsze w obróbce.

 

Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 3 im. Armii Krajowej w Bolesławcu wzorowo przygotowali się do celebrowania Dnia Dyni w szkole. Na lekcjach języka angielskiego poszerzali wiedzę w tym temacie, uczestniczyli w konkursach dyniowych oraz degustowali przysmaki wykonane z dyni.

 

 

Opracowała: Patrycja Kasperek

Data dodania: 2024-11-04 21:47:21
Data edycji: 2024-11-04 22:39:50
Ilość wyświetleń: 65

Konkursy

Informacje
Więcej informacji

Kalendarz

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej