W naszej szkole ostatnie dni października były pełne kolorów, niezwykłych zapachów i niezapomnianych smaków. Było jesiennie, naturalnie, ekologicznie i bardzo magicznie. Za nami konkursy z nagrodami. Każdy miał prawo wcielić się w rolę Dyni, przebierając się na pomarańczowo. Uczniowie zaskoczyli wszystkich swoimi przebraniami i zapachami swoich wypieków.
Dzień Dyni to jedno z najzdrowszych jesiennych świąt obchodzonych w naszej szkole. Dynia jest warzywem, jak także z botanicznego punktu widzenia owocem. Jest niezwykle wdzięczna i łatwa w uprawie, nawet w przydomowym ogródku warzywnym. W kuchni doskonale sprawdza się zarówno w postaci wytrawnej, jak i deserowej.
Możliwości dyni są tak szerokie, że omijanie jej w sezonie na sklepowych półkach jest niewybaczalnym błędem. Ponadto nie należy zapominać, że dynie mogą pięknie ozdobić dom zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 3 im. Armii Krajowej w Bolesławcu wzorowo przygotowali się do celebrowania Dnia Dyni w szkole. Na lekcjach języka angielskiego poszerzali wiedzę w tym temacie, uczestniczyli w konkursach dyniowych oraz degustowali przysmaki wykonane z dyni.
Opracowała: Patrycja Kasperek
59-700 Bolesławiec
Ceramiczna 5