Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

DZIEŃ DYNI

DZIEŃ DYNI

W naszej szkole wtorek był pełen kolorów, niezwykłych zapachów i niezapomnianych smaków. Było jesiennie, naturalnie, ekologicznie i bardzo magicznie. Za nami konkursy z nagrodami. Każdy miał prawo wcielić się w rolę Dyni, przebierając się na pomarańczowo. Uczniowie zaskoczyli wszystkich swoimi przebraniami i zapachami swoich wypieków.

 

Dzień Dyni to jedno z najzdrowszych jesiennych świąt obchodzonych w naszej szkole. Dynia jest warzywem, jak także z botanicznego punktu widzenia owocem. Jest niezwykle wdzięczna i łatwa w uprawie, nawet w przydomowym ogródku warzywnym. W kuchni doskonale sprawdza się zarówno w postaci wytrawnej, jak i deserowej. Możliwości dyni są tak szerokie, że omijanie jej w sezonie na sklepowych półkach jest niewybaczalnym błędem. Ponadto nie należy zapominać, że dynie mogą pięknie ozdobić dom zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

 

  • Dynia to bogactwo składników odżywczych! Witaminy: A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez, jak również mnóstwo beta-karotenu.
  • Trudno zliczyć, jak wiele odmian dyni możemy znaleźć w sklepach i na straganach z warzywami w każdym sezonie. Dynie występują także w szerokiej gamie kolorów: pomarańczowym, kremowym, brązowym, zielonym, z cętkami i przebarwieniami (dynia żołędziowa).
  • Wszystkie dynie są jadalne, nawet te o fantazyjnych kształtach, ale nie wszystkie są równie smaczne. Najbardziej popularne w naszym regionie są dynie: piżmowa, hokkaido, zwyczajna, muszkatołowa (zielona) i makaronowa. Jeśli jednak masz ochotę zrobić puree dla swojego dziecka lub placki, sięgnij po piżmową lub hokkaido. Te dwie dynie mają wszechstronne zastosowanie i są najłatwiejsze w obróbce.

 

Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 3 im. Armii Krajowej w Bolesławcu wzorowo przygotowali się do celebrowania Dnia Dyni w szkole. Na lekcjach języka angielskiego poszerzali wiedzę w tym temacie, uczestniczyli w konkursach dyniowych oraz degustowali przysmaki wykonane z dyni.

 

                                                                                                                                                                                        Patrycja Kasperek

 

Data dodania: 2023-11-02 22:23:11
Data edycji: 2023-11-03 20:49:40
Ilość wyświetleń: 193

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej