Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Przepisy na rogale marcińskie i drożdżowego ludzika

Przepisy na rogale marcińskie i drożdżowego ludzika

11 listopada w Polsce to Narodowe Święto Niepodległości.

Natomiast na ten sam dzień Dzień Świętego Marcina (niem. Martinstag, w Austrii Martini)–  przypadają obchody religijne święta patrona dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków i żołnierzy – Marcina z Tours. Marcin z Tours urodził się na Węgrzech i tam jest obchodzone jego święto, ale w dniach 8 i 9 listopada. We Francji, gdzie był biskupem oraz w Niemczech i Austrii święto marcińskie obchodzi się 11 listopada.

W Niemczech wiele szkół i przedszkoli w Dniu św. Marcina organizuje pochód z samodzielnie wykonanymi przez uczniów i rodziców lampionami. Przy dźwiękach orkiestry, śpiewając okolicznościowe piosenki, grupa dociera na plac/boisko z ogniskiem i ciepłym poczęstunkiem. Zjada się także specjalne pieczywo– figurki  Św. Marcina tzw. Weckmanna. Na zakończenie pochodu dzieci dostają upieczoną figurkę z drożdżowego ciasta. W tym okresie można kupić je w każdej piekarni.

Podobnie wyglądają miejskie, publiczne obchody, z tym że odbywają się 11 listopada, orkiestra jest większa, a pochód prowadzi jadący na białym koniu, uroczyście ubrany żołnierz reprezentujący postać św. Marcina. Typową piosenką śpiewaną w tym czasie jest np. „Durch die Straßen auf und nieder leuchten die Laternen wieder: rote, gelbe, grüne, blaue, lieber Martin komm und schaue.” (Moc lampionów na ulicach: Czerwień, błękit nas zachwyca! Przyjdź i patrz święty Marcinie, ile barw na ziemię płynie!)

Z uwagi na to, że w naszej szkole jest już tradycją Dzień Św. Marcina chciałabym namówić Was na upieczenie drożdżowych Marcinów albo rogalików marcińskich.

A oto przepis na domowe ludziki- figurki marcińskie.

Z uwagi na to, że biskup był ascetą, żyjącym bardzo prosto i skromnie, dlatego nie przesadzajcie z dekoracją; wystarczy parę rodzynek, skórka pomarańczowa, nasiona chia lub owoce goji. Naturalnie możecie ubrać biskupa w legendarny, czerwony płaszcz lub pięknie ozdobić twarz. 

Składniki:
4 szklanki mąki
100 g cukru
4 jajka 
24 g drożdży
0,5 szklanki mleka
kostka masła 250 g
rodzynki do dekoracji

Wykonanie:
Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Drożdże i łyżkę cukru rozpuszczamy w mleku i czekamy, aż zaczną rosnąć . Dodajemy masło, wbijamy jajka, mąkę i dobrze wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w ściereczkę, dokładnie zawiązujemy, żeby ciasto nie wypłynęło i wkładamy do garnka z zimna wodą tak, aby ciasto było całkowicie przykryte wodą. Ciasto jest gotowe, kiedy wypłynie. Teraz ponownie zagniatamy ciasto i dodajemy resztę cukru. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, prostokątne foremki wykładamy papierem. Lepimy małe figurki i ozdabiamy je rodzynkami. Prawdziwy drożdżowy Św. Marcin jest posypany zwykłym cukrem i pali fajkę. Symboliczną fajkę robimy ze słupków migdałów, ozdobny pas ze smażonej skórki pomarańczowej, kombinacja drożdżowego ciasta i skórki pomarańczowej to idealne połączenie :-) Po 30 minutach gotowe!

 

Podaję również przepis na rogale marcińskie, przywieziony z warsztatów cukierniczych w Lipianach

Kieruję tutaj serdeczne podziękowania dla pań z Koła Gospodyń w Lipianach za cudowne warsztaty kulinarne i pyszne wypieki.

W rogalach marcińskich nadzieniem był biały mak z bakaliami, a wy możecie użyć zwykłego maku z nadzieniem albo po prostu powideł czy dżemu do środka rogalików. Pamiętajcie, aby przy przygotowaniu ludzików czy rogali poprosić o pomoc rodziców.

Składniki:

½ maki

1 margaryna

½ paczki drożdży

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 ½ łyżki śmietany

¼ szklanki letniego mleka

2 ½ łyżki cukru

szczypta soli

2 jajka

Życzę dużo kreatywnych pomysłów i radości w tworzeniu :)

Przepis oraz fotografie zaczerpnięte z bloga o gotowaniu i fotografii- dolcevita-in-my-kitchen.

 

                                                                                        Agnieszka Markowicz

 

 

Data dodania: 2021-11-01 16:20:54
Data edycji: 2021-11-01 16:38:57
Ilość wyświetleń: 411

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej